Nul-op-de-meterwoningen kennen we wel: woningen die ongeveer net zoveel energie verbruiken als dat ze opleveren. Bijvoorbeeld door zonnepanelen en warmte-terugwininstallaties. Maar wat zijn plus-op-de-meterwoningen?

De naam verklapt het al een beetje: dit zijn woningen die meer energie opbrengen dan ze verbruiken. Acht van deze zogeheten POM-huizen moeten volgend jaar verschijnen in het voormalige schoolgebouw aan de Duurstedelaan in Hoograven. Het gebouw stamt uit de jaren 50 en werd tot vijf jaar geleden gebruikt door de Ariënsschool.

Bij de transformatie van de school tot appartementencomplex blijven de karakteristieke bouwelementen behouden. Denk hierbij aan de bakstenen gevel, de erkers en de dakvorm. Aan de achterkant krijgen de woningen uitbouwen, waardoor de appartementen op de begane grond groter worden en de verdiepingen ruime dakterrassen krijgen (vanaf 25 vierkante meter). Het nieuwe ontwerp komt van het architectenbureau Ruben Wennekers, uit Hobrede (Noord-Holland).

De appartementen worden gasloos, krijgen zonnepanelen, hoogwaardige isolatie, thermische PVT-panelen (zonnepanelen die niet alleen zonlicht naar energie omzetten, maar ook naar warmte) en warmtepompen. Bij het ontwikkelen van dit project is ook rekening gehouden met parkeren, dat gebeurt op een afgesloten binnenruimte. Het winkelcentrum Hart van Hoograven is op loopafstand, en een stukje fietsen verderop ligt Rotsoord met horecagelegenheden. Ook zijn er ver- schillende sportverenigingen in de buurt. Het stadscentrum is op ongeveer een kwartiertje fietsen.

De verkoop start naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar. De prijzen zullen ergens liggen tussen de 355.000 en 460.000 euro. Makelaars zijn Beumer Garantiemakelaars en Grada Jager Makelaardij. De project- ontwikkelaar is MultiProp Vastgoed Ontwikkeling. De werkzaamheden beginnen binnenkort. Verwacht wordt dat de bouw in het tweede kwartaal van volgend jaar klaar is.