Project DSL24, zo heet de circulaire transformatie van een verouderde school naar acht Plus-op-de-Meter-appartementen in de Utrechtse wijk Hoograven. Volgens projectmanager Maarten Leschot is het een van de meest duurzame transformaties van Nederland.

Dat komt onder meer door zeer hoogwaardige isolatie, beperkt watergebruik, geen uitstoot van CO2, duurzaam materiaalgebruik, goede kierdichting en een gezond binnenklimaat. De cijfers spreken voor zich, zegt de projectmanager. “Het project krijgt een GPR-score van 9,2 voor bestaande bouw, dat is ongekend hoog. Verder zijn het Plus-op-de-Meter appartementen met een EPC van -0,43. Dat wordt onder meer gerealiseerd door 64 thermische PVT-panelen, in combinatie met warmtepompen. Het betekent dat er bij gemiddeld gebruik meer energie wordt opgewekt dan dat er verbruikt wordt.”

De Rooms-Katholieke Ariënsschool aan de Duurstedelaan 24 (vandaar de naam DSL24) is gebouwd in 1960. Meer dan vijftig jaar heeft het pand met acht leslokalen dienstgedaan als bassischool in de naoorlogse wijk Hoograven. Het gebouw stond de afgelopen vijf jaar leeg, zegt Leschot namens MultiProp Vastgoed Ontwikkeling uit Utrecht. Leschot – eigenaar van Fundamentum Real Estate – is door de projectontwikkelaar aangetrokken als projectmanager van DSL24.

In 2017 besloot de gemeente Utrecht, voormalig eigenaar van de school, het pand in de verkoop te doen en schreef een openbare prijsvraag uit. Leschot: “Het gebouw is geen gemeentelijk monument, maar de gemeente wilde het pand – vanwege de bijzondere typologie én als onderdeel van de wijk – graag behouden. En de functie moest wijzigen in woningen.”

MultiProp won de prijsvraag in samenwerking met onder meer architectenbureau Ruben Wennekers uit Hobrede. De Utrechtse ontwikkelaar won de prijsvraag op basis van architectuur, duurzaam bouwen en energiezuinigheid, in combinatie met een bieding.
MultiProp heeft de keuze gemaakt om het huidige karakter van het schoolgebouw te behouden. Leschot: “Een van de uitgangspunten was om zoveel gebouwdelen en onderdelen van het bestaande gebouw te hergebruiken.” De bestaande constructie, buitengevels, binnenwanden, vloeren en het dak zijn behouden. De entrees aan de achterzijde zijn behouden gebleven, met als gevolg dat ook het bestaande trappenhuis kon blijven. Leschot: “Hoe minder je hoeft te slopen, hoe minder afval je natuurlijk hebt. Hiermee minimaliseer je ook de inkomende materialen.”

Er komen op de begane grond vier appartementen met vloeroppervlaktes tussen 95 en 98 vierkante meter. Op de eerste verdieping komen appartementen tussen de 90 en 104 vierkante meter. De appartementen op de begane grond krijgen een uitbouw van circa 3,5 meter: deze uitbouw fungeert als dakterras voor de bovenburen. Alle appartementen beschikken over een eigen parkeerplek op het afgesloten binnenterrein. Het gebouw blijft herkenbaar als schoolgebouw, al is de kleurstelling naar de huidige tijd gebracht. De verkoopprijzen zijn vanaf 387.500 euro.

In opdracht van MultiProp is het gebouw eind vorig jaar asbestvrij gemaakt. Onlangs is Kuster Bouw uit Deurne begonnen met de daadwerkelijke transformatie. Als alles volgens planning verloopt, wordt DSL24 nog deze zomer opgeleverd. Aan belangstelling voor dit project is in elk geval geen gebrek: een verkoopmanifestatie, eerder deze maand, trok meer dan 200 geïnteresseerden. Veertig mensen hebben zich intussen ingeschreven. Na de inschrijfperiode worden de appartementen op basis van voorkeur en bieding toegewezen.

MultiProp Vastgoed Ontwikkeling is een jong en ambitieus bedrijf, zegt Leschot. Met onder andere dit project wil het bedrijf zichzelf op de kaart zetten als toonaangevende transformatieontwikkelaar, vervolgt hij. Het bedrijf staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en wil een steentje bijdragen aan een duurzame samenleving. “We willen graag de ervaring die we bij dit project hebben opgedaan op het gebied van circulariteit verder uitbouwen. Natuurlijk zijn er leermomenten. We hadden bij dit project vanaf het allereerste moment een integraal ontwikkelteam willen opzetten, met een belangrijke rol voor de aannemer en installateurs. Zodat we nog eerder gebruik konden maken van hun specialistische kennis. Bij een volgend project gaan we ze eerder betrekken, dat is zeker.”


Plaats: Utrecht
Opdrachtgever: MultiProp Vastgoed Ontwikkeling
Ramingsgroep: tussen 1 en 2 miljoen euro
Nummer: 241072


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Eerste publicatie door Jeroen Kreule op 25 mrt 2019Laatste update: 25 mrt 2019